Avlopp

Information om vatten och avlopp

I vanligt underhåll ingår att regelbundet rensa golvbrunn och vattenlås. Glöm inte att ställa en hink under låset när du tar bort det.

Fett i avlopp

När man i hushållet använder matolja, flytande margarin och frityrolja i sin matlagning hamnar fettrester i avloppet som kan täppa till avloppsledningen och orsaka stopp. Häll inte ut matfett i avloppet. Matolja och andra flytande fetter blir ofta fasta i lägre temperaturer vilket kan leda till att avloppsledningarna sätts igen.

Lukt från avlopp

Dålig lukt från avloppet kan bero på att vattnet i avloppet dunstat. Det kan t ex ske när man varit borta en tid. Häll i vatten och se om problemet går över om du inte använt avloppet på några veckor eller om det är ovanligt varmt väder.

Undvik stopp i avloppen

Ett sätt att undvika stopp är att någon gång i månaden spola några minuter med hett vatten och sedan trycka ut en klick diskmedel i diskhon och spola 10-20 sekunder.

  • Släng kaffesump och teblad i soporna.
  • Torka ur stekpannor med papper, om det är mycket fett lägg en tidning i diskhon, häll fettet i tidningen och kasta i hushållssopporna.
  • Samla rester av matolja, flytande margarin och frityrolja i en sluten förpackning och släng det i hushållssoporna.

Rensa avloppen

Använd inte kaustiksoda! Det är frätande och skadar både människa och miljö. Den förstör också avloppsrören då den lägger sig som en cementhinna inne i rören och gör rören trängre.

Om oturen ändå är framme så går mindre stopp i avloppen enkelt att åtgärda själv.

  • Använd en avloppsrensare med sugkåpa av gummi i toalett, diskho och handfat, de finns att köpa i vanliga varuhus.
  • Det finns även mer avancerade avloppsrensare som når ner även i böjda vattenlås på byggvaruhus