Köksfläkt och ventilation

Kan jag sätta in en motordriven fläkt?

Nej inte alls!

Det skall vara en spiskåpa med forceringsdon. Det är den rätta benämningen. Man bör gå till en seriös byggmarknad och förklara att man bor i lägenhet med fläkt på vinden och man skall inte prackas på något med kolfilter.

Nackdelen med kolfilter är att man måste ha ett fast don (ventil i kökstaket) med fast flöde som påverkar hela husets ventilation. Kolfilter bara vevar runt luften i köket. Spisfläkt med motor i monterad till imkanalen får man absolut inte ha. Panncentralen har också ett par modeller av evakueringsdon som de installerar till ett fast pris.

Uppvärmningen av våra fastigheter sker till stor del genom återvunnen frånluft. Högst upp i varje fastighet finns en stor fläkt och ett s k återvinningsbatteri. Genom ett slutet system med värmeväxlare och värmepumpar i panncentralen tillgodoses en stor del av energibehovet för varmvatten samt värme till elementen.

För att ha ett bra inomhusklimat så är det viktigt att man inte förändrar ventilationen i lägenheten. Ovanför alla fönster utom de i köket finns en tilluftsventil. Vid stark kyla kan de stängas och man kanske vädrar en kort stund istället. Den mesta av luften evakueras genom spiskåpan i köket. En del även via badrum, eventuell extra toalett samt klädkammare. Det har förekommit att både fönsterventiler och imkanal i köket har byggts igen av mindre kloka ”förståsigpåare”

Det är viktigt att filtren i köksfläkt och badrum rengörs med jämna mellanrum. Köksfläktens filter rengörs med fördel i diskmaskin. Filtren ovanför fönstren behöver också bytas med jämna mellanrum.

Om man flyttar spisen till en köksö och behöver en kanal fram till befintligt imkanal så krävs en ritning med flödesberäkning och godkännande av styrelsen.